Rhapsody verbindt oude
en nieuwe bewoners in de wijk
Community
Community
Bij The Villy vindt je al het moois wat de buurt te bieden heeft. Op alle mogelijke vlakken, van kunst en koffiebranderij, tot lokaal vakmanschap.
The Villy Makery
The Villy is de plek waar je als bewoner je pakketje oppikt, waar je een heerlijke maaltijd kunt ophalen als je laat thuis komt en geen zin hebt om te koken, waar een oud wiskunde leraar bijles geeft aan schoolgaande medebewoners, de vaste stek waar je als buurtbewoner je kopje koffie komt drinken, waar je komt lunchen of waar je even een paar uur je laptop openklapt. Een gastvrije omgeving, die gerund wordt door the host with the most, een vriendelijk gezicht om je te verwelkomen en te helpen.
The Villy Works
Ook is in het gebouw volop ruimte om te werken en te ondernemen: in The Villy Works. Met flexibele werkplekken en ruimtes om af te huren. Voor je zoomcall, je presentatie of vergadering.
De Kitkamer (werknaam) wordt dé ontmoetingsplek voor maatschappelijk-culturele activiteiten met buurtbewoners in en rond de Kolenkit. Een plek waar peuters genieten van een voorleesprogramma, jongeren in de middag na school zich op een tentamenweek voorbereiden en waar in de avond een documentaire met storytelling wordt gepresenteerd en de buurtmoeders lekkere en gezonde hapjes verzorgen. De inclusieve aanpak betekent dat de makers een directe link hebben met maatschappelijke organisaties in wijk, met sleutelfiguren de gevoeligheden polsen en met fondsen kansrijke programma’s ondersteunen. In Kitkamer wordt het verschil gemaakt om als samenleving van een ‘7 min’ naar een ‘cum laude’ niveau toe te groeien. Het betekent in de kern dat deze plek niet over het oplossen van buurtproblematiek gaat, maar direct inhoud geeft aan de vorming van een vitale omgeving. Dit doe je hoofdzakelijk om betrokkenen in hun kracht te zetten en maximale spin-off te genereren met het aanbod. De Kitkamer onderscheidt twee belangrijke niveaus:
1. Leren & Bekwamen | 2. Presenteren. Deze niveaus hebben een link met elkaar. Jongeren die lessen volgen in storytelling technieken krijgen de kans om het talent en repertoire aan het lokale publiek te presenteren.
Kortom, de Kitkamer is een hybride omgeving waar de impact van kunst en cultuur centraal staat. Van exposities tot en met muzikale storytelling en van masterclasses tot en met jeugdprogrammering. Woordkunst, fotografie, muziek die samen het verhaal van onze stad vertellen.
In de binnentuin van Rhapsody staat de KolenkitKas, een verbindende plek voor bewoners uit de Kolenkit. De realisatie van de KolenkitKas is het resultaat van 3 jaar ontwerpen door Cascoland en onderhandelen met de CBRE, de eigenaar van Rhapsody. Want waar in 2015 het Jan van Schaffelaarplantsoen nog een groene ontmoetingsplek voor de buurt was, staat nu de Rhapsody. Gelukkig is daar de KolenkitKas!
Het is belangrijk om, zeker in een drukke stad als Amsterdam, goed functionerende publieke ruimtes en ontmoetingsplekken in de buurten te hebben. Goed functionerende buitenruimtes, maar ook publieke binnenruimtes die we met zijn allen kunnen delen en waar we blijvend deel-diensten en -activiteiten kunnen programmeren. Het KolenkitKas-team neemt deze taak op zich. Alle leden wonen zelf allemaal in Rhapsody.
Socrates Pacio is 28 jaar en geboren en getogen in Amsterdam Bos en Lommer. Sinds 2017 afgestudeerd als sociaal-cultureel professional en is op dit moment werkzaam bij Operatie Periscoop als onderzoeker, organisator en als change-agent. Het is voor hem een super fijne plek om te werken, omdat de visie van Operatie Periscoop aansluit op hem. Hij gelooft namelijk in de positieve veranderingen van de mens en in buurten.
Peter Both is programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en projectleider van New Metropolis Nieuw-West. Zijn master rondde hij af met een onderzoek naar een bewonersproject in Bos en Lommer en na jarenlang in Nieuw-West te hebben gewoond is hij nu terug in West. Hij organiseert graag kleinschalige breng-je-eigen-vinyl evenementen aan de Sloterplas.
Fouad Lakbir is geboren en getogen in de Kolenkit. Hij is fotograaf en storytellingcoach. Als uitvoerend kunstenaar werkt hij als zelfstandige in de maatschappelijke en culturele sector. Vanuit zijn werk gebruikt hij verschillende kunstvormen om creativiteit te stimuleren en de vaardigheden van jongeren te ontwikkelen.
Rajeb Sabe is 30 jaar oud. Hij richtte na zijn bachelor in social-work zijn eigen onderneming ‘SCI - Smile Connect Inspire’ op. Met SCI biedt hij zich als sociaal-cultureel ondernemer aan bij organisaties. Op dit moment doet hij veelal opdrachten voor Operatie Periscoop, waarvan Best of the West Talentenjacht op dit moment het grootst is.
Eline Hansen werkt als stedenbouwkundige in het VK, India en hier in Nederland voordat ze terugkeerde naar de universiteit om stadssociologie en museologie te studeren. Ze is nu promovendus aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Politieke Sociologie, waar ze ook lesgeeft in Urban Places, Social Problems. Haar onderzoek gaat over de percepties en verwachtingen van participatieve initiatieven in de ‘etnische buurt’. Eline is ook initiatiefnemer van de Groen Netwerk Kolenkit, een project dat als doel heeft om bewoners op verschillende manieren toegang te bieden tot betaalbare en gezonde voeding.